Bokrecension 6

Här kommer ett enkelt exempel på hur man kan skriva en bokrecension. Glöm inte att skriva i löpande text, och utan mellanrubriker.

1. Kort presentation av boken

I morgon när kriget kom är en av de ganska många ungdomsböcker från Australien som har översatts till svenska under senare år. Den är skriven av John Marsden, känd författare i sitt hemland. 


2. Kort sammanfattning av bokens innehåll

Utvandrarna beskriver hur ett antal människor i en by i Småland på 1800-talet beslutar sig för att emigrera till USA. Man får följa dem från den fattiga tillvaron i Sverige över den farofyllda resan över Atlanten och framkomsten till New York. 


3. Beskrivning av några av bokens viktiga personer

De som står i centrum i boken är Karl-Oskar och Kristina, ett ungt bondpar. De sliter på de steniga åkrarna varje dag vid sitt lilla torp. Karl-Oskar och Kristina är väldigt olika, han är stark och älskar utmaningar, hon är trygg i sig själv men trivs bäst hemma. Andra viktiga personer som också ger sig av till Amerika är drängen Arvid och Karl-Oskars bror Robert, Ulrika som är prostituerad och hennes dotter.  


4. Beskrivning av miljön

Bokens handling börjar alltså i Duvemåla i Småland där fattiga bönder försöker överleva på den lilla åkerjord de har. I senare delen av boken följer man med på utvandringen från Sverige. De åker med ett segelskepp från staden Karlskrona till hamnstaden New York i USA. 


5. Typ av bok

Den här boken är en av Vilhem Mobergs mest realistiska (=verkliga) böcker. Innan han skrev den forskade han om livet i Småland på 1800-talet och om hur utvandrarna klarade nybyggarlivet i USA. (Här skriver du alltså just om vilken typ av bok det är, en ungdomsbok eller en vuxenbok. En bok fylld av fantasi eller om den är mer realistisk.)

6. Språket

Utvandrarna är en vuxenbok men samtidigt en bok för alla åldrar. Språket är gammaldags i dialogerna, precis som det var under 1800-talet men ändå lätt att förstå.  
  
7. Några viktiga tankar eller problem i boken

När man läser boken börjar man tänka på hur svårt och fattigt det var i Sverige. Tänk vad mycket som vi bara tar för självklart idag, att vi alltid får äta oss mätta och inte behöver oroa oss för att vi ska svälta ihjäl. Man funderar över hur människor lyckas hantera svåra situationer som att ge sig av från ett land man känner till för att flytta till ett som är helt okänt. 


8. Sammanfattning och omdöme

Det här är en av de bästa böckerna jag har läst. Fast språket är lite gammaldags var det verkligen värt att läsa boken. 


Bokrecension 5

  • Skriv bokens titel och författare.
  • Varför valde du den här boken? Fick du tips av någon som läst den eller finns det någon annan orsak till ditt val?
  • Är boken skriven av en utländsk författare och översatt, så berätta det. Berätta i så fall vem som har översatt boken.
  • Ingår boken i en serie? Skriv om det och ange vad andra böcker i serien har för titlar.
  • Berätta sammanfattat om handlingen i boken, men avslöja inte hur den slutar.
  • Vilken tid tror du att boken skildrar? Kan det vara nutid, äldre tid eller rent av fantasitid? Förklara varför du tänker att det är just den här tiden.
  • Beskriv någon miljö som skildras i texten. Om händelserna i boken utspelar sig i en stad så beskriver du hur det ser ut i staden.
  • Personbeskrivning. Välj ut en eller flera personer som förekommer i texten. Beskriv dem till utseende och klädsel. Skriv också om hur du uppfattar dem, är de snälla, modiga, elaka, humoristiska eller något annat.
  • Avsluta recensionen med ditt personliga omdöme om boken. Säg vad du tycker om den och motivera dina synpunkter. Kan du rekommendera andra att läsa boken? Varför/varför inte?

  • Bokrecension 4

    Att skriva en bokrecension


    Inledningsvis berättar du om författaren och titel. 


    Fortsättningsvis ska du tala om varför du valde just den här boken eller författaren. Vad handlar boken om? Sammanfatta handlingen. Detta är den lättaste delen av recensionen, men den får inte ta större del än halva recensionen.  


    Hur har författaren skrivit? På ett humoristiskt sätt, berättar boken med hjälp av en dialog, använder svåra eller lätta ord. Är berättarens synvinkel i jag-form eller den allvetande berättaren. 


    Vad tror du författaren vill säga med sin bok, vad finns det för budskap? Till exempel att det är viktigt att ha kompisar att kunna prata om allt med. I livet får man alltid flera chanser att kunna börja om. 


    Nu ska du skriva vad du tycker om boken. Beskriv och förklara varför du har de åsikterna om boken. Ta gärna med ett exempel från boken. Tycker du att andra ska läsa boken?


    Ge slutligen ditt betyg. Fem rosor är klart bäst. 


    Dagens ordspråk


    Man lär så länge man har elever.

    RSS 2.0